Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Α-ΠΟΝΤΕΣ


Συνάντησα πριν από τέσσερα χρόνια στην Πράγα, σ ένα μπαράκι φίλου, κάποιον πολύ γνωστό Σέρβο σκηνοθέτη. Είχε φύγει από τη χώρα του, λίγο μετά τον πόλεμο στη Βοσνία. Αμήχανος,κουρασμένος, απογοητευμένος και το χειρότερο χωρίς σκοπό. Η τέχνη ήταν μια αναζήτηση μέσα του, αλλά δεν ήξερε πού να την στρέψει. Και μάλλον την είχε στρέψει στον εαυτό του. Εναντίον του. Η αναζήτηση της μεγάλης αλήθειας, που θα γινόταν μεγάλο έργο, αλλά κατέληγε απλώς να τον σκοτώνει με το δηλητήριο του ανεκπλήρωτου. Ο σκηνοθέτης μου, ήταν ένας καλλιτεχνικός εχθρός του Κουστορίτσα. "Η Σερβία δεν είναι γύφτοι και τρομπέτες μόνο. Φολκλόρ εικόνες την ώρα που όλα είναι ερείπια" έλεγε. Νόμιζα πως βγάζει την πίκρα του, αλλά ξαναβλέποντας τις ταινίες του Κουστορίτσα, τις είδα μέσα από την οπτική του.

Τον είχα ρωτήσει αν ετοιμάζει κάποια ταινία. Ναι ετοίμαζε μια ταινία, βασισμένη στην πιο εγκληματική πλευρά του πολέμου την οποία μου περιέγραψε. Στον πόλεμο στη Βοσνία, Σέρβοι και μουσουλμάνοι ελεύθεροι σκοπευτές, πυροβολούσαν ανθρώπους γιατί έτσι είχαν μάθει.Κάτι σαν συνήθεια και εξάρτηση. Ίδια με αυτή που παθαίνει κάποιος μπροστά σε ένα video game,αλλά με πραγματικές αντί για ηλεκτρονικές φιγούρες να πέφτουν με το πάτημα της σκανδάλης

Αργότερα τους πυροβολούσαν για να τους οδηγήσουν σε πρόχειρα νοσοκομεία, όπου τους έπαιρναν τα ζωτικά τους όργανα. Μια μεγάλη επιχείρηση δημιουργήθηκε σε έναν κλειστό κύκλο, επικερδής όσο και το εμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή που ήταν υπό τον έλεγχο των παραστρατιωτικών.

Άκουγα για πρώτη φορά μια τέτοια ιστορία του πολέμου. Ένα έγκλημα απ αυτά που όχι μόνο δεν τιμωρούνται, αλλά δεν γίνονται καν γνωστά. Βλέπετε οι λήπτες των οργάνων-αν ίσχυαν όσα μου λεγε ο σκηνοθέτης-δεν ήταν φτωχοί άνθρωποι, αλλά οι πιο πλούσιοι της Ευρώπης.

Συγκλονίστηκα όσο ήταν φυσικό και (επίσης φυσικό) ξέχασα τον σκηνοθέτη και την ιστορία του.

Χθες διάβασα, πως η Κάρλα ντελ Πόντε, η γνωστή δικαστίνα του δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου, σε ένα βιβλίο της που μόλις εκδόθηκε,αναφέρει, πως στον πόλεμο στο Κόσοβο, ο UCK, σκότωνε ανθρώπους που αιχμαλώτιζε για να πάρει τα όργανά τους. Η σιδηρά κυρία Πόντε, γράφει μάλιστα πως εξέτασε μάρτυρα για το θέμα αυτό και επισκέφθηκε νοσοκομείο που χρησιμοποιήθηκε για την παράνομη λήψη οργάνων των δολοφονημένων. Η φάμπρικα είχε ξεκινήσει από τον πόλεμο στη Βοσνία, και αυτοί, οι ίδιοι ουσιαστικά άνθρωποι που τον συνέχισαν στο Κόσοβο, την επέκτειναν πιο οργανωμένα.

Η δίκη Μιλόσεβιτς και οι πολιτικές σκοπιμότητες, δεν άφησαν να γίνει γνωστό το έγκλημα αυτό, παρότι υπήρχε στη δικογραφία. Ο Θάτσι, αρχηγός του UCK τότε, σήμερα είναι πρωθυπουργός στο Κόσοβο, και προσπαθεί να φορά με επιτυχία το αμερικανικό κουστούμι του Δημοκρατικού εκσυγχρονισμού. Στον πόλεμο το παρατσούκλι του ήταν "Φίδι". Δικαίως. Σήμερα είναι ένας χαμαιλέοντας. Που προσαρμόζεται στις απαιτήσεις αυτού που αποκαλείται real politic. Οι ΗΠΑ ταίζουν τον χαμαιλέοντά τους, και εγγυώνται την ύπαρξή του. Αυτόν που έσφαζε ανθρώπους για να πουλά τα νεφρά και τις καρδιές τους.

Τα όργανα της διεθνούς νομιμότητας, αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά,ένας δύσοσμος βάλτος. Για ερπετά

17 σχόλια:

roula karamitrou είπε...

Παράπλευρες απώλειες για ανθρώπους, που τις πλήρωσαν και θα τις πληρώνουν για καιρό, ακόμα.
Για τα ερπετά...θα'ρθει κι αυτών η ώρα, πού θα πάει;
Καλησπέρα, άλλε:)

Ανώνυμος είπε...

Πρώτη φορά ακούω ΚΑΙ γιαυτή την πλευρά, αυτού του πολέμου.Εφιαλτικές καταστάσεις...
Γύρευε τι άλλο έχουμε να δούμε και να ακούσουμε ακόμα αφού και το ¨φίδι¨ του UCK έγινε αρχηγός κράτους!

Βάσσια είπε...

Καλησπέρα,

το διάβασα στην "Ελευθεροτυπία" και ομολογώ ότι δεν το περίμενα.
Επίσης το βιβλίο της απαγορεύτηκε να κυκλοφορήσει στη χώρα της την Ελβετία, όπως έγραφε το άρθρο.

Ο UCK που έχει θέση και λόγο στο Κοσσυφοπέδιο δια του "Πρωθυπουργού" του Χάσσι.

Ένας πολύ βρώμικος ήταν ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία που "μυρίζει" μέχρι και σήμερα.

squarelogic είπε...

Δεν υπάρχει χειρότερο θηρίο απ τον Ανθρωπο τελικά...Και αυτό ίσως κάτι σημαίνει για την τύχη μας στο αέναο παιχνίδι της Εξέλιξης...

marianaonice είπε...

Φρίκη!!! Δαίμονες φίλε μου είναι αυτοί!! Το είχα ακούσει αυτό για τις δολοφονίες ανθρώπων για να πάρουν τα όργανά τους αλλά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν αληθινό!! Και το πιο φοβερό πάντα οι εγκληματίες μετά το έγκλημα φοράνε τη μάσκα του σωτήρα και ανεβαίνουν στο θρόνο!! Παντού τα ίδια και οι λαοί χειροκροτούν!!!
Μεγάλη απογοήτευση αυτός ο κόσμος ο ...αγγελικά πλασμένος!

vasikos metoxos είπε...

Όταν αυτά γίνονται στην βαλκανική γειτονιά μας καλό θα ήταν να ήμασταν προσεκτικοί στον τρόπο χειρισμού των ανοικτών θεμάτων. Και κυρίως στο σκοπιανό όπου τα αλληλο-συγχαρητήρια και τα λιβανιστήρια μεταφέρουν την φαιδρή εικόνα και στον πλέον ανυποψίαστο.
Κούκλα η Κάρλα. Την απόλαυσα στο Σκάι. Μνημείο δημοκρατίας η κυρία εισαγγελέας...

mmexer είπε...

Ο πόλεμος κάνει τους ανθρώπους ακόμη πιο σκληρούς. Αντιδρούν με κτηνωδία....
Τι κρύβουν αυτοί οι άνθρωποι είναι πραγματικά φοβερό....

Ο άλλος είπε...

@ Ρούλα
Αυτές δεν είναι παράπλευρες απώλειες. Είναι απώλεια της ανθρώπινης φύσης προς όφελος του ζώου που προσπαθεί να εξανθρωπίσει

@ Συνέα, υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη. Συνηθίζουμε να λέμε πως ο πόλεμος είναι βάρβαρος για να πάρουμε από πάνω μας την ευθύνη. Οι άνθρωποι είναι βάρβαροι. Ο UCK είναι ως σήμερα σε πλήρη ασυλία γιατί τον χρειάζονται για το παιχνίδι που παίζουν στα Βαλκάνια

@ Βάσσια
Τον πόλεμο αυτό τον έκαναν οι μετέπειτα σωτήρες,αφού έπαιξαν πρώτα το παιχνίδι της διαμόρφωσης των συνθηκών για να ξεκινήσει. Μετά ονομάστηκαν ήρωες. Κοινοί προβοκάτορες

Ο άλλος είπε...

@ Square
Απ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει. Τα άλλα θηρία σκοτώνουν τουλάχιστον για να φάνε. Στο παιχνίδι της εξέλιξης ίσως να σημαίνει πως δημιουργούμε τις συνθήκες για την εξαφάνισή μας. Μοιάζουμε όλο και περισσότερο με το μικρόβιο στον υγιειή οργανισμό του πλανήτη. Αυτό που ή θα το αποβάλλει ή θα τον σκοτώσει

@ Μαριάννα
Υποτείθετε πως η ανθρωπότητα έχει θεσπίσει νόμους και συνθήκες, αλλά και τρόπο τιμωρίας για να προστατεύεται. Οι περισσότεροι ναζί εγκληματίες υπηρέτησαν τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης μετά τον πόλεμο. Στην Ελλάδα έγιναν το επίσημο κράτος. Οι σημερινοί εγκληματίες γίνονται κατά παράδοση απ ότι φαίνετε πρωθυπουργοί

@ Βασικέ
Το θέμα δεν είναι η Πόντε αλλά ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα της διεθνούς νομιμότητας. Από την δικαιολόγηση της εισβολής στο Ιράκ, έως την τιμωρία για τους εγκληματίες πολέμου

@ MMMExer
Οι άνθρωποι κρύβουν μια ζωώδη φύση, που κάθε μέρα δίνει τη μάχη να εξανθρωπιστεί. Η παιδεία του καθενός είναι ένα καλό ή κακό όπλο.

roula karamitrou είπε...

Έχεις δίκιο άλλε, έπρεπε να μπει σε εισαγωγικά το παράπλευρες :)
Καλημέρα

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

"Τα όργανα της διεθνούς νομιμότητας, αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά,ένας δύσοσμος βάλτος."

Έτσι όπως τα λες!

Καλό απόγευμα να έχεις :)

Βάσκες είπε...

Δεν υπάρχει ελπίδα φίλε.

Αυτό μένει τελικά.

Βάσσια είπε...

Άλλε, διάβασα σήμερα:

Η εντολοδόχος Κάρλα ντελ Πόντε
Του ΓΙΩΡΓΟΥ Χ. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ Από τη «ΒΡΑΔΥΝΗ»


«Ε, λοιπόν, το ψέμα έχει πάντα κοντά πόδια. Θυμάστε τη φοβερή εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, την Κάρλα ντελ Πόντε; Την κυνηγό κεφαλών, που επιζητούσε τη σύλληψη των Σέρβων "εγκληματιών πολέμου"; Μήπως θυμάστε τις οιμωγές των εγχώριων φιλοαμερικανών, εκείνων των ελάχιστων, που ήταν υπέρ των... ανθρωπιστικών βομβαρδισμών εναντίον της πρώην Γιουγκοσλαβίας; Το κορυφαίο επιχείρημά τους ήταν πως οι Σέρβοι επιδίδονταν σε γενοκτονία κατά των Κοσοβάρων.

Τώρα, η ίδια η Ντελ Πόντε έρχεται να αποκαλύψει (σε βιβλίο της) ότι το 1999 οι αλβανόφωνοι Κοσοβάροι του UCK μετέφεραν 300 Σέρβους σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αλβανία. Εκεί τους αφαίρεσαν τα όργανά τους και τα πούλησαν στο διεθνές εμπόριο. Μάλιστα, ο σημερινός επικεφαλής της κυβέρνησης του Κοσόβου Χ. Θάτσι ήταν ενήμερος για την επιχείρηση. Αλλά και η Κάρλα ντελ Πόντε ήταν ενήμερη εδώ και μία πενταετία, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου των συγγενών των εξαφανισθέντων Σέρβων του Κοσόβου Σ. Σπάσιτς, που διερωτάται:
(η συνέχεια: εδώ

Και είμαι σίγουρη ότι περνώντας ο καιρός, θα έρθουν στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία για αυτόν τον βρώμικο πόλεμο στα Βαλκάνια.

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Τους χειρουργούσαν για να τους πάρουν τα νεφρά και μετά τους αφήναν ελεύθερους;
Παράπλευρες απώλειες ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ. Ανατριχιαστικό...

γ.κ. είπε...

εμετική ιστορία....

με κίνδυνο να προσωποποιηθεί-εθνικοποιηθεί και να τελειώσει

ενω είναι έργο ανθρώπινο υλοποιημένο μέσα στην μανία του Κέρδους


υγ.αφού η κάρλα το ήξερε εδώ και 5 χρόνια νομίζω πως το βιβλίο της αξίζει να ......

Λωτοφάγος είπε...

Μήπως είναι καιρός να κάνει την αυτοκριτική της η "σιδηρά κυρία"; Διότι τη γνωρίσαμε ως απηνή διώκτρια του Μιλόσεβιτς -που κατάφερε να μας τον κάνει συμπαθή, τελικά!
Δεν ήξερα για αυτά τα φρικτά εγκλήματα, Άλλε. Τι να πρωτομάθεις πια σ'αυτόν τον κόσμο που πονάει και πεθαίνει μέσα στη λήθη;

Talisker είπε...

Eγω ηξερα.
..και πολλοι σαν και μενα..αλλα μου φαινοταν ενα ακομα τερατουργημα σαν αυτα που ακουγονταν για το Κοιμητηρι.

Τελικα τα τερατα υπαρχουν εν ζωη..
Εχω χασει φιλους Σερβους.
εχω ζησει στη Σερβια και οταν ακουω ακορντεον δακρυζω..
Εχω συγγενεις στη Σερβια και περασα πολλα παιδικα Χριστουγεννα επι Τιτο γνωριζοντας την στα καλυτερα της. Στα χρονια της ευφοριας.
Εχω κανει σκι στο Σαραγεβο ανακατεμενη με χαρουμενες οικογενειες που διαμελιστηκαν
κι εχω μεθυσει στη Λεπα Μπρενα..με τραγουδιστες και μουσικους που δεν θα ξανατραγουδησουν .
Ζωες κατεστραμμενες απο εναν παρανοικο πολεμο ..ζωες που πριν εμοιαζαν τοσο με τις δικες μας..

Μη σε τρομαζει η απωθει το πρωτο προσωπο (το εχω), (το εγω).
Δεν ειναι απο εγωισμο..
ειναι γιατι την αγαπαω,την εχω ζησει και οταν διαβαζω γι αυτην οπου , παντα γραφω.
Ειναι μια χωρα σαν εμας ..ζουν ανθρωποι σαν εμας ..οι φιλοι μου εκει ηταν μορφωμενοι πανεπιστημιακοι με "καρκινολογικο λαμπορατοριουμ".
Ο ενας πεθανε ουτε καν σαν ηρωας απο εμφραγμα σε εναν βομβαρδισμο ..
ο αλλος εχει γινει αλκοολικος
και πεθαινει πια καθε μερα , οι οικογενεις εχουν ρημαξει πανω απο τα κοκαλα των νεκρων συγγενων και σημαδεμενες απο ανιατα τραυματα..σκορπισαν..

καποιοι σκοτωθηκαν νεοι

κι αυτος ο τοσο αγριος πολεμος
ηταν τοσο κοντα σε μας
ενω φανταζει χρονια πισω ..


Γιατι τα γραφω?

γιατι οπου δω γι αυτο, οπου,παντα γραφω
και γιατι σε διαβαζω εδω και λιγες μερες μεσω φιλων κι εχω κι εγω τωρα κατι να σου πω..

-να εισαι καλα!
και να γραφεις , γραφεις πολυ καλα.