Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

ΣΕΙΣΜΟΣ


Και ήρθε η ώρα του σεισμού. Του σεισμού που σάρωσε και πάλι την ευπρέπεια και την αίσθηση ευθύνης. Μια χούφτα επιστήμονες. Ο κόσμος τους κοιτάει στα μάτια για να ακούσει τι θα πουν. Και αυτοί λύνουν διαφορές και βγάζουν απωθημένα. "Οι σεισμοί δεν προβλέπονται, η ομάδα ΒΑΝ δεν έχει κάνει καμιά πρόβλεψη"

Ένα από τα πιο σοβαρά επιστημονικά θέματα, με την ανοχή του κράτους που ουδέποτε ξεκαθάρισε τι ακριβώς γίνεται, γίνεται αντικείμενο σπέκουλας στα κανάλια.

Πριν από χρόνια ο Παναγιώτης Βαρώτσος, ένας ιδιόμορφος επιστήμονας, ανακοίνωσε πως με την ομάδα του είναι κοντά στην πρόβλεψη των σεισμών. Όταν οι μεγάλες μάζες στο εσωτερικό της γης πιέζονται πριν συνθλιβούν και δημιουργήσουν σεισμό, παράγουν ηλεκτρικά φορτία. Ρεύμα. Η ανίχνευση του ρεύματος μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλεψη του σεισμού. Η ομάδα ΒΑΝ υποστηρίζει πως η παράλληλη μελέτη και άλλων προσεισμικών φαινομένων (συμπεριφορά σύννεφων, υπόγειων νερών, ζώων) μπορεί να δώσει στο μέλλον πρόβλεψη.

Δεν ξέρω αν ο έλληνας φυσικός έχει στα χέρια του τη δυνατότητα πρόβλεψης. Αν έχει πάρει μεγάλα κονδύλια για την έρευνά του. Αν δεν είναι όσο ακριβής υποστηρίζει. Καταλαβαίνω όμως πως πρόκειται για κάποιον ο οποίος κάνει έρευνα. Και επιχειρεί αυτό που ενδεχομένως φαίνεται ακατόρθωτο. Όπως έκαναν όλοι οι μεγάλοι επιστήμονες πριν τις ανακαλύψεις τους.

Απέναντί του βλέπω μια άνομοιόμορφη ομάδα καθηγητάδων να υποστηρίζουν με θρησκευτική ευλάβεια και αντιεπιστημονικά το "δεν". Οι σεισμοί δεν προβλέπονται και νυν και αεί.

Αν ήταν έτσι, ο άνθρωπος δεν θα πηγαινε στο φεγάρι, δεν θα ανακάλυπτε την πενικιλίνη, δεν θα επικοινωνούσε μέσω ίντερνετ. Η επιστημονική σκέψη, η έρευνα δεν παράγεται από τα "δεν" των καρεκλοκένταυρων. Από την μικροψυχία των μέτριων. Παράγεται από την αμφισβήτηση. Πόσο μάλλον, όταν όλοι αυτοί οι καθηγητάδες του "δεν", έχουν ανακοινώσει κατά καιρούς πως οι ίδιοι έχουν τη λύση της πρόβλεψης. Και μάλιστα πολλοί απ αυτούς κρυφά πουλάνε "προβλέψεις" σε δήμους και νομαρχίες.

Μακάρι να ήξερα τι ακριβώς έχει ανακαλύψει ο κύριος Βαρώτσος. Εγώ πάντως είμαι με το μέρος του Γαλιλαίου που επέμενε πως η γη γυρίζει. Η Ιερά Εξέταση με τρομάζει. Κι αυτή και τα "δεν" της

8 σχόλια:

Unknown είπε...

οι ιεροεξεταστικές τακτικές τύπου 'τι νομίζετε ότι κάνετε τώρα', και τα απόλυτα 'δεν' με τα σκληρά αποσιωπητικά είναι κοινά και σε άλλους επιστημονικούς κλάδους.
το 'δεν αναφέρεται πουθενά κάτι τέτοιο' γιατί και περιοδικά ακόμη κάνουν εμπάργκο σε μια πληροφορία κλπ...
λυπηρό. και εξαιτίας του πόλωση. και με την πόλωση, τι;
φρίκη.

squarelogic είπε...

Σε φιλοσοφική βάση το θέτεις σωστα.
Θυμάμαι μια συνέντευξη του σεισμολόγου Γ.Σταυρακακη,ο οποίος ελεγε οτι στα φοιτητικά τους χρ΄νια στο Φυσικό,το κατ'επιλογήν μαθημα της Σεισμολογίας το είχαν πάρει 4 άτομα(!)-ο ίδιος,ο Βαρώτσος,μια γυναίκα που τα παράτησε και καποιος που μου διαφεύγει(αλλά απασχολεί τα κανάλια).Φαίνεται λοιπόν οτι εκτός των επιστημονικών αντιρρήσεων,υπεισέρχονται μεγαλοπρεπώς και ανθρώπινες μικρότητες και αντιπαλότητες που χρονολογούνται απο πολύ παλιά.
Η ομάδα των "δεν" έχει ενα σοβαρό επιχείρημα;οτι αν δεν είναι δυνατή η αρκετά ακριβής χωροχρονική πρόβλεψη(δηλ.που και πότε θα χτυπήσει ο σεισμός) καθίσταται μη πρακτική και δυνητικά πολυ επιζήμια.Σκεφθείτε πόσο περισσότερα μπορεί να είναι τα θύματα στους δρόμους από τον πανικό που θα σπείρει μια ανακοίνωση για επικείμενος μεγαλο σεισμό σε ακτίνα πχ.200χλμ.
Η κύρια ευθύνη όμως είναι της Πολιτείας,η οποία έπρεπε να έχει συστήσει μια διεθνούς κύρους και συμμετοχών Επιτροπή που να μελετήσει το θέμα ΒΑΝ ξεπερνώντας τις εγχ.ωριες αντιπαλότητες,και να έχει αποφανθεί οριστικά για το θέμα.
Διότι ως έχει το θέμα τώρα,κάποιοι σοβαροί επιστήμονες αδικούνται και αδικούν τους εαυτούς τους με τις τηλεμαχίες τους,χάνοντας και τα όποια τεκμήρια αξιοπιστίας μπορεί να είχαν στον κοσμο.

αθεόφοβος είπε...

Η ιστορία με το ΒΑΝ δεν έιναι σημερινή.
Είναι προφανές ότι καποια σήματα πιάνει για κάποιον σεισμό που θα γίνει κάπου,κάποτε.
Αυτό όμως δεν είναι πρόβλεψη που μπορεί να έχει πρακτική χρησιμότητα.
Αν ο Βαρώτσος ήταν θύμα της κάστας των σεισμολόγων τόσα χρόνια που στέλνει από εδώ και από κεί τηλεγραφήματα κάποιοι εκτός Ελλάδας δεν θα είχαν κοιτάξει να δουν τι αξία έχουν οι προβλέψεις αυτές και αν μπορούν να τις κάνουν πιό συγκεκριμένες;
Απλά όλη αυτή η επιστημονική αθλιότητα που βλέπουμε κάθε φορά οφείλεται σε διαμάχες μεταξύ τους για εξουσία και κονδύλια και στην ευτέλεια από την μεριά των καναλιών που χέστηκαν για τον φόβο που δημιουργούν στον κόσμο αρκεί οι διαφωνίες να τους αυξάνουν την τηλεθέαση.

Side21 είπε...

Εγκρίνω και επαυξάνω ...
Συνηγορεί στη θέση μου
1. Το γεγονός ότι ο Βαρώτσος
έχει σταματήσει εδώ και χρόνια
να βγαίνει στα ΜΜΕ ...
2. Ότι η δουλειά του αναγνωρίζεται
από μεγάλα ερευνητικά κέντρα
και Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
"ΟΥΔΕΙΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΔΕΚΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΙ ΑΥΤΟΥ"
Δες σχετική ανάρτησή μου πριν από μήνες ...
http://side21.blogspot.com/2008/02/blog-post_15.html

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα:
"ΟΥΔΕΙΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΔΕΚΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΙ ΑΥΤΟΥ"

Καλημέρα :)

Ασκαρδαμυκτί είπε...

φαντάζομαι, πάντως, πως οι κύριοι καθηγητάδες δεν θα τσακώνονται μόνο για το γόητρο! Ακούγεται πως υπάρχει και πολύ χρήμα στην υπόθεση...

Locus Publicus είπε...

Η λέξη "πρόβλεψη σεισμών" είναι ίσως μεγάλη κουβέντα, και δεν έχω ακούσει ποτέ τίποτα το σχετικό. Αλλά η χρησιμότητα της πρόβλεψης βρίσκεται στο χρόνο. Να προβλεφτεί κάτι ωστε να ειδοποιηθεί ο κόσμος. Και αν πέσουν έξω? Αξίζει βέβαια να ερευνηθεί. Αυτός είναι ο λόγος που χρηματοδοτούνται έρευνες. Η θεωρία υπάρχει και πρέπει αν απορριφθεί ή να αποδειχθεί.

Μιμης Ζερβος είπε...

συμφωνώ μαζί σου αλλα εν μέρει συμμερίζομαι το φανατισμό των δεν υπο την έννοια οτι ειδικά σε τέτοια θέματα ο τσαρλατανισμός είναι μάστιγα..και απ όσο θυμάμαι ουδέποτε υπήρξε πλήρης και τεκμηριωμένη αποδειξη των θεωριών της ομάδας ΒΑΝ - αν κάνω λάθος, διόρθωσε με