Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

ΤΟΜΠΟ(ΜΠΟ)ΛΑ


Και έγινε αυτό που θα γινόταν. Μετά από έναν εκδοτικό πόλεμο, ο οποίος ανακάλυψε διάφορες προφάσεις για να εξελιχθεί, η εφημερίδα ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, πουλήθηκε. Η οικογένεια Μπόμπολα αγόρασε το 70%.

Ο Θέμος και ο Μάκης, αφού έκαναν την μεγάλη αντιπαράθεση ,όχι βέβαια με το σύστημα, μεταξύ τους,βγήκαν από την μπανιέρα για να πάνε στην τράπεζα να καταθέσουν το χρήμα (νόμιμα αυτή τη φορά).

Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ υπήρξε μια εφημερίδα που ανέτρεψε προσωρινά τουλάχιστον τις εκδοτικές ισορροπίες. Την ώρα που ο Τύπος ήταν σε κρίση, (και οι εκδότες ακόμη περισσότερο), το ΘΕΜΑ έπιασε τα 200.000 φύλα με μια συνταγή εντελώς καινούρια. Ολίγον από γκόσιπ, "αποκάλυψη", στοχοποίηση ανθρώπων που μέχρι τότε ήταν εκτός βολής (Νατάσα),και τηλεοπτικά πρόσωπα. Καθιέρωσε το κουτσομπολιό που μπορούσε να αντέξει και ο πολιτικά προβληματισμένος.

Οι τρεις συνεκδότες του ΘΕΜΑΤΟΣ, δεν έπαιζαν με τα κόμματα. Έπαιζαν με τα δικά τους πρόσωπα μέσα στα κόμματα. Δημιούργησαν το δικό τους κύκλο και τους δικούς τους συσχετισμούς. Υπήρξαν πολιτικοί αλλά και επιχειρηματίες, που γονάτισαν από τις επιθέσεις της εφημερίδας. Όχι γιατί δεν είχαν την δύναμη να τις αντιμετωπίσουν, αλλά γιατί ήταν ανέτοιμοι. Μέχρι τότε ήταν στο απυρόβλητο.

Το ΘΕΜΑ έγινε ενοχλητικό, όχι βέβαια με καμία έννοια ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, αλλά με αυτή "των μη ορίων". Οι εκδότες του ήταν απρόβλεπτοι και μπορούσαν να χτυπήσουν προς κάθε κατεύθυνση. Είχαν εντελώς διαφορετική αντζέντα

Οι παραδοσιακοί εκδότες, δεν έχαναν μόνο φύλλα, αλλά και επιρροή. Το κέντρο ισχύος άρχισε να μετατοπίζεται. Δεν μπορούσαν ούτε καν να προστατέψουν τους δικούς τους ανθρώπους από τις επιθέσεις. Έπρεπε επίσης να μπουν σε μια κούρσα με μεγάλο κόστος, για να αντέξουν την πίεση του ΘΕΜΑΤΟΣ (προσφορές ,ακριβά DVD πρώτης προβολής, νέα ένθετα)

Η ευκαιρία να χτυπήσουν το ΘΕΜΑ δόθηκε όταν Θέμος και Μάκης, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί, έχασαν το μέτρο και έκαναν άγαρμπες κινήσεις , που δεν θα έκαναν ποτέ οι παραδοσιακοί εκδότες.

Τα 5,5 εκατομμύρια του Θέμου,( πιθανή κρυφή χρηματοδότηση από άνθρωπο που ήθελε να μπει κρυφά στην εφημερίδα) και η διάδοση της είδησης προς την πλευρά Μάκη, ήταν αρκετά.

Εδώ και μήνες ήταν δεδομένο πως το ΘΕΜΑ θα είχε αργά ή γρήγορα θέμα.

Ο Σταύρος Ψυχάρης, μεγαλομέτοχος του ΒΗΜΑΤΟΣ, πίστευε πως θα κατάφερνε να αρπάξει το αντίπαλο ΘΕΜΑ. Οι σχέσεις του με το Μαξίμου, και οι κοινές δουλειές με κάποιους από τους ενοίκους του, τον έκανε να έχει κάθε λόγο για να θέλει την κατάρευση ή την αγορά του.

Τελικώς έγινε Τομπόμπολα. Τόμπολο με τη συμμετοχή Μπόμπολα. Οι τρεις σωματοφύλακες του ΘΕΜΑΤΟΣ πούλησαν στον Μπόμπολα ο οποίος είναι από τους λίγους που διαθέτουν ζεστό χρήμα.

Ο Μπόμπολας είναι από τους νταβαντζήδες που κατονομάστηκαν από τον πρωθυπουργό. Ο Μπόμπολας έκανε μετωπική επίθεση στον Καραμανλή και το Ρουσόπουλο, όταν ο δεύτερος αθέτησε όσα είχε υποσχεθεί και κατέβασε τον νόμο για τον βασικό μέτοχο, που χτυπούσε αποκλειστικά και μόνο την οικογένεια Μπόμπολα και τη συμμετοχή της στο MEGA.

(Την εποχή εκείνη η Μάρα Ζαχαρέα Ρουσοπούλου, είχε γίνει παρουσιάστρια του δελτίου του καναλιού του Μπόμπολα ως επικύρωση της καλής σχέσης. Ο κουμπάρος του Ρουσόπουλου και σύμβουλος του Μπόμπολα, Αντώνης Δελατόλας,είχε πείσει τον γηραιό εκδότη πως η τοποθέτηση της Μάρας ήταν η εγγύηση πως όλα θα πάνε καλά.
Η κυβέρνηση δεν έκανε όσα άφηνε να εννοηθούν ο Ρουσόπουλος προς την πλευρά Μπόμπολα, κατέβασε τον νόμο περί βασικού μετόχου, και ξεκίνησε ο πόλεμος. Και η αποπομπή Μάρας βεβαίως. Με αντίστοιχη συμφωνία η κυρία Ζαχαρέα πήγε αργότερα στον Άλφα. Σεμνά, ταπεινά και αξιοκρατικά )

Το θέμα πλέον είναι, πως η αγορά του ΘΕΜΑΤΟΣ, αλλάζει τους συσχετισμούς στον Τύπο. Ο Μπόμπολας εξακοντίζει τον Λαμπράκη, -ο οποίος έχει ήδη αρκετά προβλήματα- γίνεται ο ισχυρός στο MEGA και ξαναμοιράζει αν όχι την πίτα, την τράπουλα.

Ο Λαμπράκης θα αναζητήσει τις δικές του συμμαχίες για να αντέξει -μάλλον με την οικογένεια Αγγελοπούλου- και μοιραία θα πάμε προς μια νέα κατάσταση. Τα εκδοτικά συγκροτήματα που επί δεκαετίες χρησιμοποιούν τα Μέσα Ενημέρωσης που διαθέτουν ως μοχλό πίεσης για τις άλλες δραστηριότητές τους, γίνονται και αυτά κομμάτι της κρίσης.

Η διεθνής εμπειρία δίχνει πως η τάση είναι οι συγχωνεύσεις των συγκροτημάτων. Αλλά όπως και σε όλα τα πράγματα στην Ελλάδα, και αυτό μάλλον θα γίνει στρεβλά. Και επώδυνα

7 σχόλια:

tzonakos είπε...

Ολη αυτη η ιστορία επιβεβαιώνει το χοντρό παιχνίδι εως πόλεμο που παίζεται στα ΜΜΕ με συμπαίκτες πολιτικούς.
Καλή κίνηση απο Μπόμπολα αν και πλέον ο κόσμος θα πάρει αποστάσεις απο τον Τύπο με όλα αυτά που έχουν βγει στη φόρα τελευταία.
Δεν ελπίζω ωστόσο να αλλάξουν και πολλά σύντομα.

tzonakos είπε...

Τους βαρέθηκα τους ΘΕΜΑκηδες...

Βάσσια είπε...

Άλλε, δεν είναι καθόλου περίεργο.
Μετά απ' όλη την ηθικοπλαστική και των δύο τους, έβαλαν και το κερασάκι στην τούρτα.
Αδιάφοροι τελείως.

καλημέρα :-)

Unknown είπε...

ΜΑΚΗ ΣΕ ΚΑΛΗ ΜΕΡΙΑ!

γ.κ. είπε...

" Έπαιζαν με τα δικά τους πρόσωπα μέσα στα κόμματα. Δημιούργησαν το δικό τους κύκλο και τους δικούς τους συσχετισμούς."

Μου αρέσει αυτή η φράση πολύ- την βρίσκω αναλυτική μεσ' την αοριστία της και ταιριαστή με πολλά περισσότερα πρόσωπα εκτός αυτών στα οποία αναφέρεται.

καλό βράδυ.

Λωτοφάγος είπε...

Αυτή η τελευταία σου φράση, "άλλά όπως και σε όλα τα πράγματα στην Ελλάδα, κι αυτό μάλλον θα γίνει στρεβλά και επώδυνα", είναι που με πικραίνει πιο πολύ, φίλε μου!

Ναπoλέων είπε...

Εγώ δηλαδή που δεν έχω ανοίξει ποτέ το εν λόγω έντυπο (ως έχων σηματισμένη γνώμη για τον Μαυροτρύπα και τον Γκιούλογλου πριν από τη ...μπανιέρα) θα πρέπει να είμαι πολύ καθυστερημένος...