Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Ο ΝΙΜΙΤΣ ΣΤΟΥ ΝΤΟΡΕ


Το 1992, μια από τις πιο πλακατζίδηκες παρέες της Θεσσαλονίκης (αυτή με τον γνωστό φωτογράφο Γιάννη-Αρκούδο-Κυριακίδη) θέλησε να κάνει μια πλάκα στον δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη. Τύπωσε λοιπόν ένα χαρτονόμισμα με τον Λευκό Πύργο, το οποίο εμφανιζόταν ως χαρτονόμισμα των Σκοπίων.

Η πλάκα είχε δραματική εξέλιξη, γιατί το "χαρτονόμισμα" διέρευσε από τα ουζερί των Λαδάδικων και έφτασε σε μια εφημερίδα της Θεσσαλονίκης όπου δημοσιεύτηκε ως πρόκληση των Σκοπίων.

Τρόμαξαν να μαζέψουν την γκάφα και η υπόθεση ξεχάστηκε.

Έλα ντε όμως που Άνθιμος, Ψωμιάδης και λοιποί, πριν από μερικές μέρες εμφάνισαν πάλι την φωτοτυπία του χαρτονομίσματος, για να αποδείξουν την ξανά μανά πρόκληση των Σκοπίων!

Η συνέχεια ήταν εύκολη. Διάφοροι Αυτιάδες, αναπαρήγαγαν την "είδηση". Τόσο σίγουροι για την εγκυρότητά της, όσο ήταν και για την επαγγελματική τους επάρκεια. Ε ρε γλέντια. Αν ήξερε ο Νίμιτς, πως η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας εκπορεύεται από τα ουζερί της Θεσσαλονίκης και από τις πλάκες τουΑρκούδου, δεν θα πηγαινοερχόταν Σκόπια-Αθήνα. Θα τα έπινε στου Ντορέ.

Έχει δίκιο ο Σαβόπουλος που έλεγε πως Ιστορία γράφουν οι παρέες. Αρκεί να υπάρχουν οι ανόητοι για να βγάλουν φωτοτυπίες.

8 σχόλια:

Βάσσια είπε...

Και όχι μόνο τότε, αλλά άρχισαν πάλι να το στέλνουν με e-mail, ως αληθινό.
Υπήρχε ένα άρθρο, που εγώ είχα διαβάσει τουλάχιστον , για το εν λόγω θέμα, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 15-12-2007.
Βέβαια το άρθεο είναι σε άλλο ύφος εντελώς με το ποστ σου.
Δεν ήξερα ότι έγιναν έτσι όπως τα γράφεις, και καλό είναι που το μαθαίνουμε.
Και δεν είναι καθόλου κολακευτικό για όσους το χρησιμοποίησαν ως προπαγανδιστικό μέσο.

Side21 είπε...

Εγώ τώρα θα μου πεις ...
γιατί έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στο να παράγεται η εξωτερική μας πολιτική στα τσιπουράδικα, παρά στα στέκια των διάφορων Ανθιμοψωμιάδηδων ;
Μου λές σε παρακαλώ ;
Καλό Σαββατοκύριακο ...

sergios είπε...

Η δημιουργία εντυπώσεων είναι πολύ εύκολη στα λεγόμενα εθνικά θέματα. Πάρε για παράδειγμα το πόσο προβάλλονται οι απόψεις διάφορων γκάου Αλβανών (συνήθως εξ Αμερικής) για τη Μεγάλη Αλβανία, δημιουργώντας την πεποίθηση ότι πρόκειται για ιδέες που εκφράζουν την πλειοψηφία των γειτόνων. Είναι το αντίστοιχο με το να έπαιζαν τα αλβανικά κανάλια συνεχώς τις εκπομπές του Λιακόπουλου!
Ο θεμέλιος λίθος του εθνικισμού, το παραμυθάκι "εμείς καλοί-αυτοί κακοί", είναι ένα φυτό που το λίπασμα του είναι η υπερβολή και η βλακεία.

Βάσσια είπε...

Καλημέρα,
Θα συμφωνήσω πολύ με τα τελευταία λόγια του Σέργιου για τον θεμέλιο λίθος του εθνικισμού.
Γιατί κι εμείς δεν είμαστε μόνο καλοί, πως να το κάνουμε.

Ο άλλος είπε...

@ side 21 Δεν έχεις και άδικο. Μακάρι η εξωτερική μας πολιτική να ήταν απλώς ζαλισμένη από το ούζο.Δυστυχώς είναι μεθυσμένη ή από τον εθνθκισμό ή από την ενδοτικότητα.

@sergio Το να εμφανίζουμε ακραίες εθνικιστικές ομάδες να διαδηλώνουν στα Σκόπια ή στα Τίρανα λέγοντας"να κοιτάξτε πόσο επικίνδυνοι είναι" είναι τραγικό και βέβαια επικίνδυνο. Είναι σαν να εμφανίζουν αυτοί την Χρυσή Αυγή ή τον Λιακόπουλο όπως είπες για να ταυτίσουν μια χώρα με τον αλυτρωτισμό. Δυστυχώς ο εθνικισμός (αυτή η χτισμένη θεωρητικοποίηση του μίσους και της υποτίμησης προς τους άλλους) στη χώρα μας δημιουργήθηκε από το επίσημο κράτος. Όλοι αυτοί που έκαναν συμφωνίες με τις μεγάλες δυνάμεις , παραληρούσαν από εθνικισμό μπροστά στο λαό, για να δείξουν πατριώτες. Οι εκλεκτοί αξιωματικοί του φασίστα Μεταξά, εγκατέλειψαν το μέτωπο όταν εμφανίστηκαν οι Γερμανοί. Στην πιο πρόσφατη ιστορία, η πλειοψηφία των μεγαλοιδεατών του ΙΔΕΑ, η μήτρα της Χούντας, οι υπερπατριώτες, ήταν όλοι εκπαιδευμένοι από τους αμερικανούς. Ποιά πατρίδα; Και σήμερα οι Ψωμιάδηδες, πίσω απ τον μπερντέ του πατριώτη, κρύβουν την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Ο Νομάρχης του Λαού, με τη φράση "εμένα με κρίνει ο λαός" αρνείται να απαντήσει σε κατηγορίες για παρανομίες. Παράνομες προσλήψεις, ανάθεση έργων της Νομαρχίας σε όσους θέλει (μεταξύ αυτών ο συνεταίρος της γυναίκας του και ο αδελφός του), είσπραξη προσωπικών επιταγών από οργανισμούς όπου προίσταται, κ.λ.π
Όλοι αυτοί που ονειρεύονται πολέμους και μεγάλες πατρίδες, εννούν έναν πόλεμο στον οποίο δεν θα είναι παρόντες και μια πατρίδα που θα τους εξυπηρετεί

@ Vassia μου έχει δίκιο ο Στέργιος. Το μίσος δεν μπορεί να κινεί κοινωνίες, όπως δεν μπορεί και ανθρώπους. Είναι εύκολο να πεις οι άλλοι είναι κακοί, αλλά όπως και σε προσωπικό επίπεδο, είναι το επιχείρημα του ανόητου και του ελάχιστου

apologia pro sua vita είπε...

Χαίρε μην μου πεις τώρα ότι δεν σου λείπει ο ήλιος (όχι ο Μακεδονικός, ο άλλος). Τέλος πάντων επί του θέματος, έλαβα κι εγώ το περίφημο μέιλ με το χαρτονόμισμα, και το πρώτο που έκανα, αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι ήταν να μπω στο σάιτ της Εθνικής Τράπεζας των Σκοπίων. Πουθενά τω εν λόγω ενοχοποιητικό στοιχείο. Το έκανα FRW σε όλους τους αφελείς αριστερίζοντες παρακαλώ φίλους που το πήραν στα σοβαρά. Αυτά.

Ναπoλέων είπε...

Αφού δηλώνεις «ο άλλος» δεν περίμενα να έχεις ...άλλες απόψεις από αυτές που διατύπωσες, που με βρίσκουν σύμφωνο βέβαια "εν γενικαίς γραμμαίς"...

Για τους "αριστερίζοντες" όμως ο «apologia pro sua vita» θά 'θελα να μού δώσει ένα διάγραμμα των κριτηρίων του.

Ελπίζω να μην είναι το: Ό,τι δηλώσεις είσαι στην Ελλάδα...

α-α-ε
Ν.

Ανώνυμος είπε...

Έλα Αλέκο…

Τι εθνικότητας ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος?

ΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ???

http://www.youtube.com/watch?v=ykwmS0ZUqq4

Λυπάμαι πολύ!

ΧΑΣΑΤΕ

-Αυτοί ΔΕΝ κάνουνε πλάκα...