Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Η ΦΗΜΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ


Τα Blogs είναι μια σπουδαία ανακάλυψη. Βρίσκεις ή διατυπώνεις απόψεις, κριτικές και ανησυχίες. Και το κάνεις με τρόπο που δεν σε αναγκάζει να δηλώσεις ταυτότητα. Δεν έχει σημασία ποιός είσαι, αλλά αυτό που λες. Αυτή είναι η σημασία και η ομορφιά της ανωνυμίας. Μόνο αυτή.

Τα blogs , μπορούν να είναι και αποκάλυψη. Μια εναλλακτική ενημέρωση απέναντι στο σύγχρονο σύστημα της συγκάλυψης. Αλλά αυτός που την κάνει πρέπει να μπορεί να σηκώσει το βάρος της. Το ότι η αποκάλυψη φεύγει από ένα φύλλο χαρτί και πάει σε μια ηλεκτρονική σελίδα, δεν σημαίνει πως αλλάζουν και τα συστατικά της στοιχεία. Δηλαδή η απόδειξη. Διαφορετικά είναι μια φήμη, μια συκοφαντία ένα κακόβουλο σχόλιο.

Στην υπόθεση με το PRESS-GR αποκαλύπτεται πως οι βασικοί συντελεστές ήταν δημοσιογράφοι. Επαγγελματίες δηλαδή που η αποκάλυψη πρέπει να είναι λειτουργία και καθημερινότητά τους. Και επιπλέον μπορεί να πληρώνονται γι αυτό. Οι δημοσιογράφοι αυτοί λοιπόν, δεν έκαναν την αποκάλυψη στις εφημερίδες και τα κανάλια τους, αλλά ανώνυμα στο blogg. Γιατί; Δεν τους άφηναν τα αφεντικά τους, ή δεν είχαν τα αποδεικτικά στοιχεία και έπαιζαν με την ευκολία της φήμης και της ανωνυμίας;

Παρακολουθώ τον Αντρέα Καψαμπέλη και τον Γιάννη Παπαγιάννη , να χτυπιούνται στις τηλεοράσεις, για να ανατρέψουν τις "αποκαλύψεις" γι αυτούς. Που γίνονται με την ίδια διαδικασία, της φημολογίας και της μη απόδειξης. Πως δηλαδή εκβίαζαν πολιτικούς, είχαν στήσει μια αλυσίδα εταιρειών στο εξωτερικό για να καλύπτουν τη δραστηριότητά τους, έπαιρναν αποφάσεις για να εξοντώσουν συναδέλφους τους που ζήλευαν, συνεργάζονταν με εκδότες γνωστούς για τέτοιες δραστηριότητες, έπαιζαν το παιχνίδι της ΕΥΠ που τους έδινε κάποια έγγραφα για να δρομολογηθούν διαδικασίες αποπροσανατολισμού κ.λ.π

Πιστεύοντας στην ελεύθερη ύπαρξη της μπλοκοκοινωνίας, είμαι έτοιμος να παραδεχθώ πως όλα αυτά δεν είναι αλήθεια.

Οι άνθρωποι αυτοί απλώς έβγαζαν το κόμπλεξ τους, ήθελαν να βλέπουν και τους άλλους μικρούς και τους κόντεναν στο ύψος τους, αισθάνονταν μεγάλοι και σίγουροι κάτω από μια κουκούλα που απαγορεύει την κριτική στους ίδιους. Δεν ήθελαν να αποφύγουν τις νομικές ευθύνες απαραίτητα. Αυτογνωσία είχαν. Ποιός θα πίστευε κάποια "αποκάλυψη" που θα είχε την υπογραφή Παπαγιάννης ή Καψαμπέλης. Αν μπορούσαν να κάνουν αποκαλύψεις θα τις είχαν κάνει στον επαγγελματικό τους χώρο.

Ενδεχομένως κάποιος ψυχαναλυτής να κατέληγε και σε άλλου είδους συμπεράσματα περί βασανισμού ζώων όταν ήταν μικροί, ή ανοργασμικής λειτουργίας. Μπορεί πάλι αυτός και μόνο να ήταν ο οργασμός τους.

Τους παρακολουθώ τώρα με συμπάθεια, να προσπαθούν να αποδείξουν πως δεν είναι ελέφαντες. Δεν είναι. Απλώς αρουραίοι

8 σχόλια:

Meropi είπε...

Άλλε μου,
προβληματίστηκα πολύ πάνω στο θέμα που θίγεις. Διάβαζα κι εγώ αραιά και πού το ιστολόγιο που αναφέρεις και αναρωτιόμουν αν είχαν στοιχεία για όλες τις φερόμενες ως "αποκαλύψεις". 30 χρόνια στα ελληνικά δικαστήρια, όπου κυριαρχεί το ψέμα και η υποκρισία, μου δίδαξαν όταν ακούω "αποκαλύψεις" να κρατώ μικρό καλάθι, γι΄αυτό το καλαθάκι μου είναι πια πολύ μικρό. Πρέπει να πω όμως ότι καμιά φορά (κατ' εξαίρεση) τα αποκαλυφθέντα γεγονότα δεν χώραγαν στο μικρό μου καλάθι.
Τώρα στο προκείμενο. Ανεξάρτητα από αν το συγκεκριμένο blogg ρίχνει λάσπη, εκφράζω το φόβο ότι δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα στοιχεία για την έφοδο του ανακριτή. Πέρα από κάποιες τυχόν συκοφαντικές δυσφημήσεις, έχω επιφυλάξεις αν υπάρχουν πράγματι στοιχεία για κακουργηματική εκβίαση, η οποία και μόνο θα δικαιολογούσε τέτοια ακραία μέτρα (άρση απορρήτου, έφοδο σε σπίτι ή γραφείο).
Μήπως έγινε για εκφοβισμό;;; Δεν ξέρω. Απλώς αναρωτιέμαι....

Βάσσια είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Βάσσια είπε...

Είδα από την συνέντευξη του δημοσιογράφου στον Αντένα, κι άντεξα τόσο όσο είχα αντέξει όταν διάβασα το μπλογκ.

Ποτέ ξανά.
:-)

Ο άλλος είπε...

@ Meropi Δεν αποκλείω αυτή η περίπτωση να ήταν η χρυσή ευκαιρία για παρέμβαση. Γι αυτό και οι υπερβολικές ίσως κατηγορίες φαντάζομαι για εκβιασμό. Αν έχεις παρατηρήσει, πολλά μπλογκς, ειδικά αυτά που σχετίζονται με τα ΜΜΕ, και συνηθίζουν να γράφουν οι μισοί δημοσιογράφοι για τους άλλους μισούς, έχουν μαζευτεί. Οι πληροφορίες μου λένε πως ακολουθεί νομοθετική ρύθμιση για τον κυβερνοχώρο. Κοινώς χέρι και όχι ρύθμιση. Εν ολίγοις πιστεύω αυτό που έγραψα σε ένα σχόλιο, πως η κουκούλα μπαίνει για να γίνει επίθεση σχεδόν πάντα στην δημοκρατία και την ελευθερία. Γι αυτό, είτε οι τύποι αυτοί ήταν μικρόψυχοι, είτε εκβιαστές, έδωσαν χέρι βοήθειας γι αυτούς που σχεδιάζουν παρέμβαση . Την χρυσή ευκαιρία

@ Vassia Τραγική ήταν η προσπάθειά του να πείσει ότι τον κατηγορούν άδικα. Το χειρότερο γι αυτόν είναι πως ξαφνικά έγινε κάποιος με σάρκα και οστά που μπορούν πλέον να τον κατηγορήσουν και οι άλλοι. Δίκαια ή άδικα

Βάσσια είπε...

Άλλε, έκανα επίσης την απέλπιπη προσπάθεια, χθες το βράδυ και είδα , μετά από μήνες, ειδήσεις, την εκπομπή του Χατζηνικολάου και ολίγον του Makis.

Άσε που δεΝ είχαν ιδέα περί μπλογκ , κι αντί ο Καψάμπελης (σωστά τον έγραψα); να πει δύο τρία βασικά να καταλάβουν, έλεγε άρες μάρες κουκουνάρες.

Χάλια μαύρα, και με αυτά πάμε για διαπραγματεύσεις.
Μπράβο μας.

Ανώνυμος είπε...

Τι να πω...
αναμφίβολα τα πολλά ήταν διασπορά φημών
5-10 όμως μετά από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε ότι ήταν αλήθεια...
Γιατί δεν τα έγραψαν για να πληρωθούν;

Είναι το μεγάλο μου ερώτημα...

Πάντως έτσι έγιναν ανωνύμως διάσημοι

όχι λόγω των φημών...
αλλά των λιγοστών πραγματικών αποκαλύψεων...

Το θέμα είναι ότι τα ανεξάρτητα ειδησειογραφικά σάιτ δεν είχαν τόση μεγάλη δύναμη.

Ανώνυμος είπε...

και ένα ερώτημα προς τη Μερόπη:
Μετά τις απανωτές υπερβάσεις του νόμου από την πλευρά των αρχών πως αισθάνεσαι;

Ναπoλέων είπε...

@ Αγαπητέ "άλλε", γράφεις:
Ποιός θα πίστευε κάποια "αποκάλυψη" που θα είχε την υπογραφή Παπαγιάννης ή Καψαμπέλης.

Πολύ φαρμακερό... Comme il faut, που θά 'λεγε κι ο Νικολά...

@ Αγαπητέ "Καπ. Κουμμ.", γράφεις:
Μετά τις απανωτές υπερβάσεις του νόμου από την πλευρά των αρχών πως αισθάνεσαι;
Σιγά το ...βύσσινο με τις απανωτές υπερβάσεις...
Πολλοί, μα πάραπολλοί νόμοι γίνονται όχι για να προστατεύεται ο λαός από τον ...εαυτό του ή από την εξουσία, αλλά για να προστατεύεται η εξουσία από το λαό... Παλιό, παμπάλαιο αυτό.

Αλλά και πρόσφατα:
Θυμάσαι πώς ακριβώς τα "ΜΑΤ" προστάτευσαν τον κ. Σημίτη από τους προ του Μεγάρου Μαξίμου φωνασκούντες συνταξιούχους;;;

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων