Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟ ΤΗΣ


Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για την απόπειρα λογοκρισίας στα ειδησεογραφικά blogs
Mε ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις που αφορούν στην πρόθεση της κυβέρνησης για νομοθετική παρέμβαση στα ειδησεογραφικά blogs.
Τη στιγμή που ακόμη και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά τη συκοφαντική δυσφήμηση, βρίσκεται σε δυσαρμονία με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης, η κυβέρνηση της Ν.Δ. φαίνεται ότι επιθυμεί να επεκτείνει τις αυστηρές τυποκτόνες διατάξεις του νόμου Βενιζέλου του 1995, ώστε αυτές να ισχύουν και για τα blogs.
Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την καταπολέμηση του αδικήματος του εκβιασμού, για το οποίο όμως επαρκούν οι υπάρχουσες ποινικές διατάξεις, επιδιώκει μια νέα ειδική ρύθμιση που θα οδηγήσει σε λογοκρισία, με προφανές θύμα το αγαθό της ελευθεροτυπίας. Οι κυβερνώντες φοβούνται την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων καθώς και την σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα των στελεχών τους.
Η παροχή τεχνικών διευκολύνσεων προς ανακάλυψη ηλεκτρονικών ιχνών δεν αποσκοπεί στην προστασία της τιμής των θιγόμενων ιδιωτών, αλλά στην αποτελεσματική διακοπή της ροής «ενοχλητικών» ειδήσεων και σχολίων.
Ζητούμε να μην υιοθετηθούν τυποκτόνες ρυθμίσεις για τα ειδησεογραφικά; blogs, διότι διαφορετικά θα πληγεί εμπράκτως η εφαρμογή του δικαιώματος στην ελευθεροτυπία.
Το Τμήμα Δικαιωμάτων


Οι ιδέες αναπτύσσονται όταν υπάρχει ελευθερία και αρχίζουν να απειλούνται όταν ξαφνικά η κυβέρνηση έχει μια ιδέα για το τι είναι ελευθερία. Το διαδύκτιο δεν χρειάζεται ούτε μπάτσους, ούτε κουκουλοφόρους. Διαδώστε το
Να τοποθετηθούν τώρα κόμματα και φορείς

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άλλε χάιρομαι που σε γνώρισα

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Όσο τα Blogs ασχολούνταν με τα προσωπικά, τα ερωτικά και τις λόξες του καθενός, ήταν ευχάριστα και ίσως γραφικά για το σύστημα. Τώρα που υπάρχει και ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, καθώς και σκληρή κριτική για τους άδειους τενεκέδες της πολιτικής, η κυβέρνηση επιθυμεί να επανακαθορισθεί η έννοια της... ελευθερίας. Βρε ουστ!

marianaonice είπε...

Είναι πράγματι αυταπόδεικτο μετά τα τελευταία συμβάντα, ότι το σύστημα όταν νοιώσει ότι απειλείται και ενοχλείται αντιδρά άμεσα και αποτελεσματικά και με μέθοδο!! Πρέπει ν΄ αντισταθούμε! Είναι το τελευταίο που μας έμεινε να κάνουμε! Από τότε που ονόμασαν συκοφαντική δυσφήμηση την έκφραση άποψης και γνώμης η έννοια της ελευθερίας έχει πλέον επανακαθοριστεί!

Ο άλλος είπε...

@ καπιταλιστικό κομμούνι, θα τα πούμε στην σοσιαλιστική νησίδα του blog σου

@ Φαίδωνα , mariana,είναι βέβαιο πως το κυβερνητικό ενδιαφέρον σχετίζεται με την "επικίνδυνη" , μη ελεγχόμενη τροπή του κυβερνοχώρου. Το περιεχόμενο ωστόσο των blogs είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί.Εμάς όμως και όχι την κυβέρνηση

Ναπoλέων είπε...

Μπήκα αργά στο διαδίκτυο και στο "μπόγκινγκ", αργά και για την ηλικία μου και για την ηλικία τους...
Οι πρώτες αναφορές που διάβασα για τα μπλόγκς, προ τριετίας περίπου, ήταν ότι είναι "προσωπικά ημερολόγια".
Μετά είχα ακούσει, σε μια TV εκπομπή, τον Ν. Δήμου που δήλωνε «διαδικτυακός συγγραφέας».
Όταν, πρίν 9 μήνες, μπήκα κι εγώ, είδα μια ανθρώπινη κοινωνία.
Και με τους "ημερολογιάδες" της και με τους ποιητές της και με τους συγγραφείς της και τους υβριστές της και τους εκβιαστές της και τους ελεύθερους σχολιογράφους.
Πολύ εύστοχους, υπεύθυνους αλλά και εξαιρετικά ευαίσθητους και πληθωρικούς, θά 'λεγα, κάποιες φορές.
Κι αυτό ενοχλεί, ενοχλεί πολύ τους μαθημένους να χειραγωγούν την «πλέμπα»... Να χειραγωγούν είτε με εξαγορά των "μέσων", είτε με ορυμαγδό ψευδών -η μέρα τους σήμερα...- είτε με εκφοβισμό είτε με κομματικές ντιρεκτίβες... είτε μέ... είτε μέ...

Τήν έχουν "πατημένη" όμως! Θυμηθείτε το! Άργησαν πολύ! Κι εδώ κι αλλού.
Το ΘΗΡΙΟ, αυτό το θηρίο, δεν μπαίνει πια στο κλουβί, ό,τι κι αν κάνουν.

Και δεν είναι αισιοδοξία αυτό.
Ψυχρή εκτίμηση της κατάστασης είναι.
Κι άσε τον Χατζηγάκη να φτιάχνει νόμους κατά... συγγνώμην... υπέρ των πολιτών.

α-α-ε
Ν.